20 juni 2017

Gisteren werd het onderzoeksrapport Seks voor je 25ste uitgegeven. RTL nieuws vroeg vijf deskundigen op dit gebied naar hun mening over de resultaten van dit onderzoek waaronder onze collega Mirjam Klijnsmit

Jongeren beginnen later aan seks dan vijf jaar geleden. Wat is daar de reden van? Wij vroegen vijf deskundigen naar hun mening. “Ik heb het vermoeden dat veel jongeren het bij het hele online gebeuren laten.”

De helft van de jongeren had vijf jaar geleden met 17,1 jaar voor het eerst geslachtsgemeenschap, dit jaar is dat pas met 18,6 jaar, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum seksualiteit Rutgers en SOA Aids Nederland.

Ton Coenen

Ton Coenen, directeur van Rutgers, weet niet helemaal zeker waarom jongeren later beginnen met seks. “Uit onderzoek blijkt niet dat jongeren preutser zijn geworden. Ze denken zelfs toleranter over seks zonder relatie of seks zonder liefde, en ook wat betreft homoseksualiteit zijn ze toleranter.”

Wat Coenen wel ziet, is dat jongeren via internet en televisie steeds makkelijker toegang hebben tot informatie over seks. “Dat zorgt er blijkbaar voor dat ze denken: seks is niet zo bijzonder, ik kies zelf wel wanneer ik eraan toe ben.”

Inger Tempels

Dat denkt ook seksuoloog Inger Tempels. “Jongeren zijn over het algemeen heel goed geïnformeerd over seks. Door die kennis kunnen ze zelf een goede keuze maken wanneer ze met seks beginnen. Dat zie je ook terug bij de voorbehoedsmiddelen die ze gebruiken, daar maken ze hele bewuste, persoonlijke keuzes in. Ook het plezier in seks is toegenomen en de gedwongen seks is afgenomen. Dat mensen zelf een keuze maken over het hebben van seks kan duiden op meer kennis over seks.”

Daarnaast denkt ze dat het drukke leven van jongeren weleens mede een oorzaak kan zijn van de gestegen leeftijd. “Jongeren hebben het nu drukker met school, verplichtingen en afleidingen zoals sociale media. Dat kan er voor zorgen dat ze minder met seksualiteit bezig zijn.”

Mirjam Klijnsmit

Ook Mirjam Klijnsmit vormingswerker van Centrum 16•22, die seksuele- en relationele vorming geeft op middelbare scholen, denkt dat jongeren later beginnen met seks doordat ze zelf veel informatie kunnen vinden over seks op internet. Daarnaast denkt ze dat seksfilmpjes die voorbijkomen op sociale media en in de media ervoor zorgen dat de gemiddelde leeftijd stijgt. “Die filmpjes kunnen een afschrikwekkend effect hebben, en dan vooral de heftige gevolgen die de filmpjes hebben. Die gevolgen kunnen maken dat ze een soort aversie voor seks krijgen.”

Ook komen jongeren heel makkelijk pornobeelden tegen op internet, en ook dat kan ze afschrikken. “Als ze die beelden zien, denken ze misschien dat dat is hoe seks hoort te zijn, en lijkt het ze daardoor niet meer fijn.”

Henk Boeke

Eindredacteur van Ouders Online Henk Boeke denkt juist dat de gestegen gemiddelde leeftijd helemaal niets met internet te maken heeft. “Jongeren beginnen ook later met masturberen, terwijl je natuurlijk juist zou denken dat ze eerder gaan masturberen als ze veel informatie over seks op internet kunnen vinden.”

“Ik heb een sterk vermoeden dat er samenhang is met een jarenlange trend van toenemende verpreutsing van ouders, maar ook van jongeren die – blijkbaar – zelf dat soort sociaal maatschappelijke normen overnemen.”

Marina van der Wal

Opvoedkundige Marina van der Wal denkt dat jongeren niet meer leren flirten omdat ze vooral online communiceren. “Onze wereld verandert, de manier waarop jongeren met elkaar omgaan ook. Ze zijn echt heel veel online. Fysieke contacturen worden minder. Ik heb het vermoeden dat veel jongeren het bij het hele online gebeuren laten. Daar ontmoeten ze elkaar, praten ze met elkaar, maar daardoor leren ze het spel van aantrekken of afstoten niet.”

“Ze kijken elkaar zoveel minder in de ogen. En als je daar niet mee kunt experimenteren, met die gevoelens van verliefdheid en hoe je daarmee omgaat, dan wordt het ook lastiger om een vriendje of vriendinnetje te krijgen. Ze zouden jong moeten beginnen met elkaar het hof maken.”