9 januari 2014

Donderdag 28 november jl. vond er in het kader van ‘de week zonder geweld’, in de Raadzaal van het stadhuis in Den Haag, het symposium ‘MET RESPECT’ voor jongeren plaats. Het doel van het symposium was bewustwording van jongeren en het verbreden van de kennis over grensoverschrijdend gedrag, huwelijks dwang, “gender”ongelijkheid en emancipatie.

Georganiseerd door Centrum 16•22 voortvloeiend uit de campagne WE CAN Young in samenwerking met de GGD Den Haag, PEP Den Haag, Bureau discriminatiezaken en Stichting Hindustani.

De opening werd verzorgd door wethouder Rabin Baldewsingh in de Raadzaal waarna de deelnemers verdeeld over verschillende workshops uit één gingen en aansluitend een debat plaats vond.

 Er waren 140 aanmeldingen en uiteindelijk 120 jongeren aanwezig. Dit waren jongeren van zes verschillende schoollocaties en een aantal docenten en professionals uit Den Haag, Voorburg, Utrecht, Amersfoort en Eindhoven.

De jongeren namen deel aan de volgende workshops: grensoverschrijdend gedrag, huwelijksdwang, verschil man en vrouw en emancipatie. Deze werden respectievelijk verzorgd door Centrum 16•22, Stichting Hindustani, Bureau Discriminatiezaken en PEP Den Haag. Allen werden druk bezocht. Aansluitend vond in de Raadzaal een debat plaats geleid door Naeeda Aurangzeb waar iedereen aan deel mocht nemen en dat werd een dynamisch gebeuren. Zeker 50 leerlingen namen actief deel aan het debat, de rest van de aanwezigen waren publiek. Het was een groot succes. Deelnemers waren zeer enthousiast en ook de workshopleiders en de debatjury, te weten: raadsleden Joris Wijsmuller, Mustafa Okcuoglu en Daniella Gidaly en twee jongeren betrokken bij stichting Hindustani:  Andjenie Narain en Anoushka Meerberg. De jury heeft 6 winnaars benoemd op bevlogenheid, inspiratie, inzet van feiten en kennis, respectvol debatteren, publiekslieveling en favoriet van de jury.

Mooi om te zien dat jongeren er daadwerkelijk iets van opgestoken hebben en het ook een aantal belangstellenden tot registratie als ‘changemaker’ voor de WE CAN Young campagne heeft opgeleverd.