Contactpersoon voor dit project:
Ben van Ardenne
Raad en Daad
Programma waar Haagse raadsleden en scholen elkaar adopteren
Doelgroep: van 10 tot 12 jaar

Jongeren denken graag mee over oplossing van bepaalde problemen in hun wijk. Ze moeten alleen leren hoe ze dat het beste kunnen doen. Ook is het interessant iets over de geschiedenis van je stad te leren. In dit project werken we samen met de gemeente Den Haag, ProDemos en het Haags Historisch Museum.
Zie ook: https://www.raadendaaddenhaag.nl/

Voor wie
Scholen voor het basisonderwijs (groep 7 en 8)

De praktijk
Scholen kunnen kiezen uit twee modulen van twee tot drie bijeenkomsten: De stad besturen toen en nu. En: Laat je stem horen! Deel je idee met de (gemeente)raad. In totaal duren de bijeenkomsten drie tot vier uur. Bij Laat je stem horen komen raadsleden in de klas en stellen kinderen vragen en bedenken onderwerpen waar zij iets aan zouden willen veranderen in hun buurt, bijvoorbeeld de verkeersveiligheid rondom de school. Met het raadslid bespreken we of er op gemeentelijk niveau iets aan deze kwesties gedaan kan worden. Twee groepjes maken hier vervolgens allebei een filmpje over. De laatste bijeenkomst gaat de hele klas naar het stadhuis voor een rondleiding en om de filmpjes te laten zien.

Bij de stad besturen toen en nu bezoekt de klas het oude stadhuis en het Haags Historisch Museum. We bespreken hoe democratie vroeger werkte en nu. Ook het algemeen kiesrecht en de rol van vrouwen komt aan de orde. Tijdens de tweede excursie bezoekt de klas het huidige stadhuis en praten de kinderen met een gemeenteraadslid.

Resultaten

  • Leerlingen weten hoe de gemeentepolitiek werkt.
  • Leerlingen hebben het stadhuis van binnen gezien en een rondleiding gekregen.
  • Leerlingen weten hoe Den Haag vroeger en nu werd bestuurd.
  • Leerlingen hebben een actueel probleem in een filmpje weergegeven.