Jongens
Preventie seksueel overschrijdend gedrag van jongens
Doelgroep: van 12 tot 14 jaar

Hoe voorkomen we dat jongens op seksueel gebied over grenzen gaan? En wat is eigenlijk normaal? In dit project met alleen jongens, gegeven door een mannelijke trainer, praten jongens met elkaar over seks en relaties. Ze kunnen hier alle vragen stellen die ze hebben. Ze ervaren hoe groepsdruk werkt. Door de #metoo-discussie is dit onderwerp zeer actueel. Het project Jongens is uniek in Nederland en een aantal keer al in het nieuws geweest. Zie http://www.centrum1622.nl/actueel/rtl.

Voor wie
Scholen in het voortgezet onderwijs (klas 2 en 3)
Mbo-onderwijsinstellingen (klas1)

De praktijk
Gedurende vijf lessen van 50 minuten komen de volgende onderwerpen aan bod: seks, mannen, meisjes, liefde en grenzen. Elke les begint met een kort filmpje waarin jongens in de leeftijd van 14 tot 18 jaar hun visie geven over een van deze onderwerpen. Aan de hand van diverse werkvormen als spellen, minitestjes en lesmateriaal leren jongens nadenken over hun eigen waarden en normen, nu en later. Ze ervaren in (rollen)spellen wat macht betekent en wat grensoverschrijdend gedrag werkelijk is. De trainer nodigt de jongens nadrukkelijk uit zelf na te denken zonder een moreel oordeel te geven. Uiteindelijk stellen de jongens zelf normen op over hun gedrag ten opzichte van meisjes.

Resultaten

  • Jongens hebben ervaren wat grensoverschrijdend gedrag is.
  • Jongens hebben ervaren wat macht en groepsdruk is.
  • Jongens hebben nagedacht over hun eigen normen en waarden op seksueel gebied.
  • Jongens hebben met elkaar normen opgesteld over de omgang met meisjes.
  • Jongens hebben antwoorden gekregen op vragen die zij hadden over seks en relaties.

Lespakket & Training
Bij dit project hoort een lespakket met diverse projectmaterialen en een uitgebreide docentenhandleiding, inclusief een licentie-training (in overleg). Voor meer informatie over trainingen en workshops voor professionals kunt u contact opnemen met wilvankessel@centrum1622.nl.