Het zakmes
Contactpersoon voor dit project:
Wil van Kessel
Het zakmes
Over vriendschap sluiten en behouden
Doelgroep: van 8 tot 10 jaar

Wat is dat eigenlijk vriendschap? En wat moet je doen als dat niet vanzelf gaat? In dit project onderzoeken leerlingen spelenderwijs wat en hoe belangrijk vriendschap is, ook online. Hoe maak je vrienden en hoe houd je ze?

Voor wie
Scholen in het basisonderwijs (groep 5 en 6)

De praktijk
Er zijn zeven bijeenkomsten van een tot anderhalf uur. Elke bijeenkomst begint met een aflevering van ‘Het zakmes’, een film over vriendschap tussen twee jongens uit dezelfde klas, die elkaar uit het oog verliezen en elkaar later weer terugvinden. Hoewel de film al wat ouder is, vinden leerlingen hem nog steeds prachtig en blijft het thema zeer actueel. Iedere les gaat over een ander aspect van vriendschap. Bijvoorbeeld vertrouwen; bij wie kan ik terecht? Met wie deel ik problemen en geheimen? Vriendschappen onderhouden; wat doe je als vrienden verhuizen?
Aan de hand van diverse werkvormen werken we de thema’s uit. Denk bijvoorbeeld aan gesprekken, vertrouwensoefeningen, ansichtkaarten maken, schrijven en versturen of een collage maken met de klas. Leerlingen laten aan anderen die belangrijk zijn merken dat ze hen aardig vinden. Ze maken voor elkaar gedichten, tekeningen en verhalen. Die verzamelen zij in een vriendschapskrant. Ieder kind heeft aan het eind van dit project zo’n mooie krant.

Resultaten

  • Leerlingen hebben een idee van de betekenis van vriendschap.
  • Leerlingen ervaren hoe fijn het voelt als iemand aardige dingen tegen je zegt.
  • Leerlingen ervaren hoe fijn het is om zelf aardige dingen tegen een ander te zeggen.
  • Leerlingen ervaren hoe het is om hulp te vragen en om hulp te geven.
  • Leerlingen hebben nagedacht over wat je moet doen om vrienden te behouden.
  • Leerlingen hebben ervaren wat je overhebt voor vrienden en wat vrienden voor jou over hebben.