Ga naar de inhoud
Centrum 16 22

Centrum 16•22

Zelf•Bewust•Samen•Leven

  • Actueel
  • Over ons
  • Contact
  • Vind ons op linkedin
Thema's
Thema's
X
Onze aktiviteiten voor onderwijs en andere organisties zijn gekoppeld aan de volgende thema's:
Seksuele & relationele vorming
Preventie
Mediawijsheid
Identiteit
Participatie
Sociaal emotionele ontwikkeling
Sociale veiligheid
Toekomstoriëntatie
Weerbaarheid

Maand: september 2018

Geplaatst op 8 september 201821 november 2022

Leren solliciteren

Leren solliciteren


Jongeren leren vaardigheden als solliciteren, zakelijk bellen en zorgen voor een goede stage-ervaring. Ook leren ze zichzelf beter kennen: wat vinden ze leuk? Wat kunnen ze goed? Wat zijn hun ambities? Met rollenspellen, filmpjes en testjes bereiden we hen voor op hun eventuele vervolgopleiding, stage en latere beroep.

Voor wie
Scholen in het voortgezet onderwijs (klas 3 t/m 6) alle niveaus

De praktijk
We begeleiden leerlingen bij de voorbereiding van hun stage of het zoeken naar een baan. We overleggen van tevoren waar de docent of decaan behoefte aan heeft en hoeveel tijd nodig is. Leerlingen oefenen (sociale) vaardigheden die ze nodig hebben op hun stage of werk, zoals gespreksvaardigheden en omgaan met kritiek. Dit doen zij bijvoorbeeld door rollenspellen, met casussen, filmpjes en een quiz.

Ze krijgen verschillende opdrachten ter voorbereiding op hun stage of het zoeken naar werk. Zo verkennen zij hun competenties, talenten en kwaliteiten en bereiden zij hun stage voor door het invullen van een sollicitatieformulier, het schrijven van brief en cv en oefenen zij hoe je een effectief sollicitatiegesprek voert.

Voor hun sollicitatiegesprek maken ze zelf een telefonische afspraak. Als het nodig is bepreken we ook elementaire vaardigheden als het online plannen van een route of het raadplegen van openbaarvervoer-apps. We besteden daarnaast aandacht aan hun toekomstbeeld. Hoe zien ze zichzelf over tien jaar? Wat hebben ze nodig om daar te komen?  Alle opdrachten en certificaten bewaren leerlingen in een werkboek.

Resultaten

  • Leerlingen weten wat ze kunnen verwachten op hun stage en zijn gemotiveerd.
  • Leerlingen bezitten de vaardigheden om hun stage succesvol te laten verlopen
  • Leerlingen weten wat er van hen wordt verwacht tijdens hun stage (ook op tijd komen).
  • Leerlingen beseffen dat een stage voorbereidt op hun latere beroep en dat dit belangrijk is.
  • Leerlingen hebben geoefend met het maken van een afspraak en voeren van een sollicitatiegesprek.
  • Leerlingen weten wat belangrijke onderwerpen zijn tijdens een sollicitatiegesprek.
  • Leerlingen hebben een reëel toekomstbeeld en globaal een idee van wat ze willen worden.
  • Leerlingen kunnen omgaan met moeilijke situaties op het werk, zoals kritiek krijgen.
  • Leerlingen bezitten vaardigheden als routes opzoeken op Googlemaps en openbaar vervoer apps raadplegen.
Geplaatst op 8 september 201820 augustus 2019

Doorstroom optimaal

Doorstroom optimaal


De meeste jongeren kunnen bij de overgang naar het mbo wel wat extra hulp gebruiken. Voordat ze een goede keuze kunnen maken, moeten ze weten wat ze willen, wat ze echt leuk vinden en vooral wat ze goed kunnen. Na de aanmelding op het mbo bereiden wij hen voor op het intakegesprek. Zo beginnen ze gemotiveerd aan hun opleiding.

Voor wie
Scholen voor voortgezet onderwijs (klas 3 en 4) alle niveaus van het vmbo en praktijk-onderwijs

De praktijk
De duur van dit project varieert van een blokuur tot tien lessen met een oefengesprek. Inhoudelijk draait het vooral de vragen: wie ben ik? Wat kan ik? En wat wil ik? Werkvormen die we gebruiken zijn spelvormen (het stellingenspel en het kwaliteitenspel), werken in groepjes en individueel met les- en filmmateriaal. Zo leren jongeren nadenken over hun kwaliteiten en vaardigheden en deze benoemen aan de hand van voorbeelden. Ze benoemen ook kwaliteiten en vaardigheden van klasgenoten. Jongeren denken na over wat zij straks op het mbo willen leren.

Daarnaast komt de sociaal-emotionele kant van de overstap naar het mbo aan de orde. Denk bijvoorbeeld aan zelfbeeld, zelfvertrouwen en imago. Door helpende gedachten te formuleren vergroot je je zelfbeeld, zelfvertrouwen en kun je realistisch nadenken over de toekomst.

De uitkomsten van de tests en opdrachten verzamelen leerlingen in een portfolio dat ze kunnen gebruiken bij het intakegesprek op het mbo. Dat gesprek oefenen we van tevoren zodat zij zich daar geen zorgen over hoeven maken.

Resultaten

  • Leerlingen hebben inzicht in wat zij goed kunnen, wat zij leuk vinden en wat ze willen.
  • Leerlingen weten wat hun eigen kwaliteiten en vaardigheden zijn en kunnen daar voorbeelden van geven.
  • Leerlingen hebben geoefend met het intakegesprek op het mbo.
  • Leerlingen weten welke onderwerpen aan bod komen tijdens het intakegesprek.
  • Leerlingen hebben alle opdrachten verzameld in een portfolio, dat zij kunnen gebruiken bij het intakegesprek.
Geplaatst op 8 september 201820 augustus 2019

Klaar voor de start

Klaar voor de start


De overgang naar de middelbare school is spannend voor de meeste kinderen uit groep 8. Leerlingen bereiden zich voor op deze belangrijke volgende fase. Zo verloopt de overgang soepel. Ze kunnen al hun vragen en onzekerheden kwijt. Ook is er aandacht voor relationele, emotionele en lichamelijke veranderingen.

Voor wie
Scholen in het basisonderwijs (groep 8)

De praktijk
Gedurende vijf wekelijkse bijeenkomsten van 60 minuten bereiden we leerlingen op speelse wijze voor op de middelbare school. We beginnen met het brugklasspel, waarbij we leerlingen testen op hun kennis over de brugklas en het voortgezet onderwijs. Leerlingen geven aan naar welke veranderingen zij uitkijken en waar ze tegenop zien. Bijvoorbeeld met anonieme vragen. Vervolgens geven ze elkaar tips om de overstap makkelijker te kunnen maken. We onderzoeken aan de hand van een quiz en het bezoek van een brugklasser in hoeverre relaties veranderen in de puberteit. Ook bespreken we lichamelijke veranderingen in de puberteit en seksualiteit. Tot slot oefenen we met diverse spelvormen, zoals rollenspellen, hoe je in bepaalde situaties voor jezelf kunt opkomen.

Resultaten

  • Leerlingen weten welke verschillen er zijn tussen de basisschool en middelbare school.
  • Leerlingen weten globaal wat ze kunnen verwachten op de middelbare school.
  • Leerlingen weten wat er kan veranderen op het gebied van relaties, emoties en hun lichaam.
  • Leerlingen beseffen dat onzekerheid en nieuwe (soms vervelende) situaties erbij horen.
Geplaatst op 8 september 20182 april 2019

Seksvragenboekje

Seksvragenboekje


“Heeft ware liefde een relatie nodig?” en “Hoe is seks ontstaan?” Dit zijn twee van de 268 vragen van jongeren die we tijdens onze projecten seksuele en relationele vorming hebben verzameld. Alle vragen van jongeren zijn anoniem aan ons gesteld. Dit boekje geeft een mooi beeld over alle vragen, gedachten en overtuigingen die jongeren vanaf groep 7 tot de middelbare school op alle niveaus hebben op het gebied van seksualiteit en relaties. U kunt dit boekje gebruiken in uw lessen over seksualiteit.

Voor wie
Scholen in het basisonderwijs (groep 7 en 8)
Scholen in het voortgezet onderwijs (klas 1 t/m 6)

De praktijk
Het boekje bevat alleen vragen over seks en relaties. Het antwoord op de vragen hangt af van degene die ze beantwoordt, denken wij. Daarom kunt u er alle kanten mee op in de klas. U kunt er een paar uitkiezen of jongeren de vragen zelf laten beantwoorden. Herkennen zij deze vragen? Welke vragen hebben zij zelf?

De vragen zijn ingedeeld in vier verschillende categorieën:
– Liefde
– Biologie
– Frequently Asked Questions (FAQ)
– Intiem

Kosten
De boekjes kosten €12,50 per stuk.

Geplaatst op 8 september 20185 december 2019

Let’s talk about sex!

Lets talk about sex

‘Seks’ is voor jongeren een spannend en tegelijkertijd zeer interessant onderwerp. De invulling van het project is afhankelijk van leeftijd, belevingswereld en niveau van de leerlingen en veiligheid binnen de groep. Globaal komen de onderwerpen lichamelijke veranderingen, puberteit, macht, relaties, anticonceptie, soa’s, on- en offline seksualiteit aan de orde. We creëren zo veel mogelijk een open en veilige sfeer, waarin we geen vraag als brutaal of ongepast zien, behalve als deze over grenzen van anderen gaat.

Voor wie
Scholen in het voortgezet onderwijs (klas 1 t/m 6).

De praktijk
Jongeren verdiepen zich in verschillende vormen van relaties en benoemen goede en minder goede aspecten binnen relaties. Daarnaast komen onderwerpen als verkering, seks, anticonceptie en soa’s aan de orde. We doen dit onder meer met een koffer vol spullen en beeldmateriaal, filmpjes, groepsdiscussies en rollenspellen.

Ze leren wat de functie van seks is vanuit biologisch oogpunt, maar ook dat mensen er heel verschillend over kunnen denken. Bijvoorbeeld over een onderwerp als maagdelijkheid. Wat betekent het precies en hoe ga je ermee om? Of de rol van sociale media op seksualiteit, het schoonheidsideaal en het risico van delen en verspreiden van naaktfoto’s.

Jongeren verkennen het begrip seksuele intimidatie en bedenken zij hoe zij zich weerbaar kunnen opstellen in grensoverschrijdende situaties. Bijvoorbeeld door anoniem situaties te beschrijven die zij wel eens hebben meegemaakt. Deze bespreken we (anoniem) met elkaar in de les. We vragen hoe klasgenoten daarover denken en hoe iemand zou kunnen reageren. Ook bekijken we welke verwachtingen en eisen jongeren hebben ten aanzien van een (seksuele) relatie. Kortom: alles wat een scholier mag weten over seks.

Resultaten

  • Jongeren weten wat anticonceptie en soa’s zijn.
  • Jongeren weten welke lichamelijke en emotionele veranderingen er in de puberteit optreden.
  • Jongeren hebben nagedacht over hun eigen waarden en normen en die van anderen met betrekking tot verkering en seks.
  • Jongeren (her)kennen concrete vormen van seksuele intimidatie en hebben nagedacht over wat zij daartegen kunnen doen.
  • Jongeren hebben ervaren hoe het is om grenzen aan te geven.
  • Jongeren hebben ervaren hoe zij bij anderen grenzen kunnen controleren.
  • Jongeren weten waar zij betrouwbare informatie kunnen opzoeken over seksualiteit (bijvoorbeeld www.sense.info/nl/

 

Geplaatst op 8 september 201820 augustus 2019

Puberteit en seksualiteit

Puberteit & seksualiteit


Voor sommige kinderen begint de puberteit al vroeg, in groep 7 of 8 (of nog eerder). Onze ervaring is dat leerlingen er in ieder geval erg nieuwsgierig naar zijn. Ook willen ze rond die tijd meer weten over seksualiteit. Onderwerpen waar we in dit project dieper op ingaan zijn meisjes- en jongensgedrag, vriendschappen en relaties, normen en waarden, zelfbeeld, grenzen stellen en seksualiteit.

Voor wie
Scholen voor basisonderwijs (groep 7 en 8)

De praktijk
In zes wekelijkse bijeenkomsten van 60 minuten bedenken leerlingen wat er verandert zodra ze in de puberteit komen. We bespreken gedrag, lichaam, gevoelens en interesses. We maken leerlingen bewust van verschillende soorten relaties en de daarbij behorende gevoelens en activiteiten. Welke van de vier relaties (familie, vrienden, verkering, zakelijk) vind je bijvoorbeeld makkelijk, moeilijk, belangrijk of leuk?

In andere bijeenkomsten staat seksualiteit centraal. Leerlingen krijgen voorlichting over de verschillende aspecten van seksualiteit zoals: de eigen seksualiteit, gevoelens, seksueel overschrijdend gedrag, grenzen stellen, anticonceptie en veilige seks. Ook krijgen zij de gelegenheid om anonieme vragen te stellen die we in de lessen (anoniem) bespreken. Tijdens de bijeenkomsten werken we aan een open houding en veilige sfeer. De vijfde bijeenkomst kunnen jongens en meisjes desgewenst apart les krijgen om specifieke jongens- en meisjesdilemma’s en vragen te kunnen bespreken.

Resultaten

  • Scholieren weten welke veranderingen er plaatsvinden in de puberteit (lichamelijk en geestelijk).
  • Scholieren weten wat verschillende relatievormen inhouden en welke emoties zij daarbij hebben.
  • Scholieren hebben nagedacht over hoe zij en anderen denken over verschillende normen en waarden met betrekking tot seksualiteit, relaties en vriendschappen.
  • Scholieren hebben kennis opgedaan over seksualiteit en veilig vrijen.
  • Scholieren hebben geoefend in zich weerbaar opstellen ter preventie van (seksuele) intimidatie.
  • Scholieren hebben in oefeningen ervaren wat grensoverschrijdend gedrag is en geoefend met het herkennen van grenzen bij anderen.
Geplaatst op 8 september 201820 augustus 2019

Raad en Daad


Jongeren denken graag mee over oplossing van bepaalde problemen in hun wijk. Ze moeten alleen leren hoe ze dat het beste kunnen doen. Ook is het interessant iets over de geschiedenis van je stad te leren. In dit project werken we samen met de gemeente Den Haag, ProDemos en het Haags Historisch Museum.
Zie ook: https://www.raadendaaddenhaag.nl/

Voor wie
Scholen voor het basisonderwijs (groep 7 en 8)

De praktijk
Scholen kunnen kiezen uit twee modulen van twee tot drie bijeenkomsten: De stad besturen toen en nu. En: Laat je stem horen! Deel je idee met de (gemeente)raad. In totaal duren de bijeenkomsten drie tot vier uur. Bij Laat je stem horen komen raadsleden in de klas en stellen kinderen vragen en bedenken onderwerpen waar zij iets aan zouden willen veranderen in hun buurt, bijvoorbeeld de verkeersveiligheid rondom de school. Met het raadslid bespreken we of er op gemeentelijk niveau iets aan deze kwesties gedaan kan worden. Twee groepjes maken hier vervolgens allebei een filmpje over. De laatste bijeenkomst gaat de hele klas naar het stadhuis voor een rondleiding en om de filmpjes te laten zien.

Bij de stad besturen toen en nu bezoekt de klas het oude stadhuis en het Haags Historisch Museum. We bespreken hoe democratie vroeger werkte en nu. Ook het algemeen kiesrecht en de rol van vrouwen komt aan de orde. Tijdens de tweede excursie bezoekt de klas het huidige stadhuis en praten de kinderen met een gemeenteraadslid.

Resultaten

  • Leerlingen weten hoe de gemeentepolitiek werkt.
  • Leerlingen hebben het stadhuis van binnen gezien en een rondleiding gekregen.
  • Leerlingen weten hoe Den Haag vroeger en nu werd bestuurd.
  • Leerlingen hebben een actueel probleem in een filmpje weergegeven.
Geplaatst op 8 september 201820 augustus 2019

Who Cares?

Who Cares


Wat betekent het eigenlijk om voor jezelf te zorgen of verantwoordelijk te zijn voor iemand van je familie? Dit project nodigt jongeren uit hierover met elkaar in gesprek te gaan en na te denken over hun eigen situatie en die van de ander. Ze leren dat er verschillende manieren van zorg zijn, waaronder mantelzorg.

Voor wie
Scholen in het voortgezet onderwijs (klas 3 en 4)
Mbo-opleidingen
(Dit project voldoet aan de kerndoelen vmbo en mbo)

De praktijk
Een op de vier leerlingen krijgt voor korte tijd of langdurig te maken met mantelzorg in de directe omgeving. Bijvoorbeeld een ouder, broer of zus met een ziekte of beperking, een psychische of psychiatrische aandoening of verslavingsproblematiek. De impact op het dagelijks leven van deze jongeren kan enorm zijn en dus ook op hun schoolleven en -resultaten.

Tijdens drie gastlessen van 50-90 minuten leren jongeren wat het betekent om veel of juist weinig verantwoordelijkheid te dragen. Welke rol zij spelen binnen het gezin? Wat wordt er wel of niet van hen gevraagd en hoe is dit van invloed op hun leven? Ze krijgen inzicht in hun eigen sociale netwerk en onderzoeken wat zij nu al voor anderen kunnen betekenen. We gebruiken hiervoor twee documentaires en diverse afwisselende spelvormen, zoals bijvoorbeeld het spelen van de mantelzorgpuzzel en het interviewen van elkaar. Ook leren jongeren welke hulp jonge mantelzorgers kunnen krijgen.

Veel scholen kiezen ervoor de gastlessen aan te bieden tijdens een project- of themaweek.

Resultaten

  • Jongeren hebben elkaar op een andere manier beter leren kennen en begrijpen.
  • Jongeren hebben inzicht in hun eigen situatie en die van anderen.
  • Jongeren begrijpen wat het is om zelfstandig te zijn en echt verantwoordelijkheid te dragen.
  • Jongeren hebben inzicht in wat zij voor anderen kunnen doen.
  • Jongeren weten wat mantelzorg is en hoe dit het leven kan beïnvloeden.
  • Jongeren herkennen signaleren van overbelasting door mantelzorg van zichzelf of anderen in hun omgeving.
  • Jongeren kunnen andere leerlingen wijzen op bestaande hulp.
Geplaatst op 8 september 20183 december 2019

Ik ben van Mij

Ik ben van Mij


Jongeren nemen vaak meer aan van andere jongeren dan van volwassenen. Daarom trainen wij jongeren in hoe zij voorlichting kunnen geven over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, genderongelijkheid en huiselijk geweld. De jongeren die we trainen noemen we changemakers. Samen met de getrainde jongeren voeren wij dit project uit. Zo geven we voorlichting, spreken we mensen aan op straat en organiseren we events voor andere jongeren op middelbare scholen in regio Haaglanden. We werken hierbij samen met onder andere Movisie, Veilig Thuis, PEP Den Haag en de Raad voor de Kinderbescherming.

Voor wie
Scholen in het voortgezet onderwijs (klas 2 t/m 6)
Mbo-opleidingen

De praktijk
Om changemaker te worden melden jongeren t/m 25 jaar zich aan bij Centrum 16•22. Scholen kunnen ook een klas en/of een groep jongeren bij ons aanmelden. Deelname kan bijvoorbeeld goed passen bij een thema of vak op school of omdat bepaalde jongeren er bijzondere interesse in hebben. De activiteiten zijn soms buiten schooltijd.

We gebruiken de methodiek ‘Vlaggensysteem’, die is ontwikkeld door Movisie. Jongeren leren van verschillende situaties benoemen in hoeverre er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast gebruiken we nog andere werkvormen om vaardigheden te trainen die nodig zijn om grensoverschrijdend gedrag en huislijk geweld te leren herkennen. Ook voeren we discussies, bijvoorbeeld man- en vrouwbeelden.

Jongeren kunnen eenmalig een activiteit doen of een jaar lang actief meedraaien als changemaker. Hoe langer, hoe beter!

Vóór 2017 was dit project bekend onder de naam We Can YOUNG. Het is uitgevoerd in verschillende steden. Wilt u ook voorlichting bij u in de klas over bovenstaande onderwerpen? Neem gerust contact op. Meer informatie: www.ikbenvanmij.nl.

Resultaten

  • Jongeren hebben geleerd en ervaren hoe zij voor een groep moeten staan om informatie over te dragen aan leeftijdsgenoten.
  • Jongeren hebben geoefend met presentatietechnieken.
  • Jongeren hebben geleerd hoe zij activiteiten moeten organiseren.
  • Jongeren zijn zich bewust van hun eigen normen en waarden en die van anderen.
  • Jongeren zijn zich bewust van hun eigen houding en gedrag rondom het thema grensoverschrijdend gedrag.
Geplaatst op 2 september 201820 augustus 2019

Leerlingenraadconferentie

Voor mijn part!

Wilt u de leerlingenraad nieuw leven inblazen of er juist een opzetten? Wij ondersteunen u daarbij. Jongeren leren hoe zij andere jongeren vertegenwoordigen en hoe zij effectief debatteren en onderhandelen. Kortom: jongeren denken mee over school- of gemeentebeleid!

Voor wie
Scholen in het basisonderwijs (groep 7 en 8)
Scholen in het voortgezet onderwijs (klas 1 t/m 6, alle niveaus)
Jongeren in gemeenten/steden

De praktijk
In maximaal drie bijeenkomsten van twee uur (afhankelijk van de vraag) gaan we aan de slag met het opzetten van een leerlingenraad. Willen jongeren bijvoorbeeld een feest organiseren, de leerlingen beter vertegenwoordigen binnen school of echt meedenken over nieuw beleid? Aan de hand van diverse werkvormen bekijken we of hun doelen reëel en uitvoerbaar zijn. Ook leren we hen aan de hand van diverse spelvormen hoe de structuur van bijvoorbeeld de school eruitziet, hoe je effectief vergadert, afspraken maakt en ook nakomt, hoe je luistert naar je achterban en die ook vertegenwoordigt.
Jongeren kunnen ook prima meedenken over bijvoorbeeld jongerenonderwerpen in het gemeentebeleid. Het belangrijkste is dat leerlingen ondervinden hoe een democratisch proces werkt en dat zij leren hoe zij zelf invloed kunnen uitoefenen op besluiten en beleid.

Beroemd in Den Haag is inmiddels de tweejaarlijkse door Centrum 16•22 georganiseerde Leerlingenraad Conferentie voor alle leerlingenraden in Den Haag. Jongeren nemen deel aan diverse workshops, afhankelijk van het uitgekozen onderwerp. Bijvoorbeeld vergadertechnieken, leren luisteren naar je achterban, onderhandelen, debatteren, jezelf presenteren en het gebruik van sociale media en vormgeving van posters of folders.

Resultaten

  • Jongeren weten hoe zij de mening van een groep moeten vertegenwoordigen.
  • Jongeren hebben geleerd deze mening onder woorden te brengen bij bijvoorbeeld de schoolleiding.
  • Jongeren leren doelstellingen en een plan van aanpak formuleren.
  • Jongeren hebben basistechnieken geleerd van vergaderen, debatteren en onderhandelen.
  • Jongeren realiseren zich dat hun inspanningen gevolgen hebben.
  • Jongeren zijn meer betrokken bij hun directe leef- en leeromgeving.

 

Recente berichten

  • Vacature Senior Financien & Personeel
  • Vacature raad van toezicht
  • Week van de Lentekriebels van 20 t/m 24 maart 2023
  • Maand van de Liefde 2023
  • Wij zijn jarig en vieren dat graag met jou!

Recente reacties

    Archieven

    • december 2024
    • maart 2023
    • januari 2023
    • oktober 2022
    • juli 2022
    • januari 2021
    • februari 2020
    • juli 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018

    Categorieën

    • Geen categorie
    • Seksuele & relationele vorming
    • Preventie
    • Mediawijsheid
    • Identiteit
    • Participatie
    • Sociaal emotionele ontwikkeling
    • Sociale veiligheid
    • Toekomstoriëntatie
    • Weerbaarheid
    • Actueel
    • Evenementen
    • Lesmateriaal
    • Trainingen

    Meta

    • Login
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org
    • Start pagina
    • actueel
    • over ons
    • contact
    • vind ons op facebookvind ons op facebook
    In de maak

    Wij zijn, zoals jullie ons kennen, altijd onderweg en in bedrijf. Onze website wordt onder handen genomen. In het voorjaar is onze nieuwe website fris, fruitig…en live!