Ga naar de inhoud
Centrum 16 22

Centrum 16•22

Zelf•Bewust•Samen•Leven

  • Actueel
  • Over ons
  • Contact
  • Vind ons op linkedin
Thema's
Thema's
X
Onze aktiviteiten voor onderwijs en andere organisties zijn gekoppeld aan de volgende thema's:
Seksuele & relationele vorming
Preventie
Mediawijsheid
Identiteit
Participatie
Sociaal emotionele ontwikkeling
Sociale veiligheid
Toekomstoriëntatie
Weerbaarheid

Maand: december 2018

Geplaatst op 31 december 201821 november 2022

Wat Jij Wil

Wat jij wil

Grenzen stellen, (on)gezonde relaties, macht en mensenhandelaren (loverboys) zijn onderwerpen die in dit project aan bod komen. Ook in het dagelijks leven: wat doe je als iemand in de tram te dichtbij komt zitten? Dit project is alleen voor meisjes en is goed te combineren met het jongens-project.In een veilige en vertrouwde omgeving denken meisjes na over hun positie en mogelijke reacties op (on)gewenst gedrag.

Voor wie
Scholen voor voortgezet onderwijs (klas 2 en 3). Voor mbo alleen beschikbaar als workshop.

De praktijk
In vijf tot acht lessen van respectievelijk 100 of 50 minuten gaan meisjes aan de slag met de thema’s wie ben ik, grenzen, gezonde en ongezonde relaties, mensenhandelaren (loverboys), macht en inzicht in sociale relaties. We gebruiken afwisselende werkvormen (rollen)spellen, filmpjes, lesmateriaal en groepsdiscussies. Vertrouwen hebben in de eigen intuïtie is bij alle thema’s een belangrijk onderdeel. Bij de opdracht ‘ja/nee-gevoel’ leren meisjes dat zij het gevoel dat er iets niet klopt (“rode vlaggen”) serieus moeten nemen. Meisjes spelen ook situaties na en bespreken achteraf hoe en waarom zij op een bepaalde manier reageren. Ook leren zij signalen herkennen van anderen die mogelijk hulp nodig hebben.

Resultaten

  • Meisjes herkennen ongezonde relaties.
  • Meisjes hebben ervaren wat macht is en ook hun eigen macht gevoeld.
  • Meisjes herkennen de werkwijzen van mensenhandelaren.
  • Meisjes herkennen signalen van anderen die mogelijk op dit vlak hulp nodig hebben en weten ook waar zij hulp kunnen vinden.
  • Meisjes weten wat weerbaarheid inhoudt en hebben dat ook ervaren.
  • Meisjes begrijpen het verschil tussen vriendschap, verkering, liefde, loverboys, prostitutie en gedwongen seks.
  • Meisjes hebben ervaren dat zij hun eigen intuïtie altijd serieus moeten nemen.
Geplaatst op 31 december 201821 november 2022

Jongens

Jongens

Hoe voorkomen we dat jongens op seksueel gebied over grenzen gaan? En wat is eigenlijk normaal? In dit project met alleen jongens, gegeven door een mannelijke trainer, praten jongens met elkaar over seks en relaties. Ze kunnen hier alle vragen stellen die ze hebben. Ze ervaren hoe groepsdruk werkt. Door de #metoo-discussie is dit onderwerp zeer actueel. Het project Jongens is uniek in Nederland en een aantal keer al in het nieuws geweest. Zie http://www.centrum1622.nl/actueel/rtl.

Voor wie
Scholen in het voortgezet onderwijs (klas 2 en 3)
Mbo-onderwijsinstellingen (klas1)

De praktijk
Gedurende vijf lessen van 50 minuten komen de volgende onderwerpen aan bod: seks, mannen, meisjes, liefde en grenzen. Elke les begint met een kort filmpje waarin jongens in de leeftijd van 14 tot 18 jaar hun visie geven over een van deze onderwerpen. Aan de hand van diverse werkvormen als spellen, minitestjes en lesmateriaal leren jongens nadenken over hun eigen waarden en normen, nu en later. Ze ervaren in (rollen)spellen wat macht betekent en wat grensoverschrijdend gedrag werkelijk is. De trainer nodigt de jongens nadrukkelijk uit zelf na te denken zonder een moreel oordeel te geven. Uiteindelijk stellen de jongens zelf normen op over hun gedrag ten opzichte van meisjes.

Resultaten

  • Jongens hebben ervaren wat grensoverschrijdend gedrag is.
  • Jongens hebben ervaren wat macht en groepsdruk is.
  • Jongens hebben nagedacht over hun eigen normen en waarden op seksueel gebied.
  • Jongens hebben met elkaar normen opgesteld over de omgang met meisjes.
  • Jongens hebben antwoorden gekregen op vragen die zij hadden over seks en relaties.

Lespakket & Training
Bij dit project hoort een lespakket met diverse projectmaterialen en een uitgebreide docentenhandleiding, inclusief een licentie-training (in overleg). Voor meer informatie over trainingen en workshops voor professionals kunt u contact opnemen met wilvankessel@centrum1622.nl.

Geplaatst op 30 december 201820 augustus 2019

Kijk eens wat we samen kunnen

Kijk eens wat we samen kunnen

Door goed samen te werken, ontstaan mooie dingen. Aan de hand van het thema circus maken kinderen met elkaar een supershow. Niet alleen hebben zij veel plezier tijdens dit proces, na afloop hebben zij een mooie film met daarin hun presentaties.

Voor wie
Scholen in het basisonderwijs (groep 3 en 4)

De praktijk
In twee voorbereidende lessen van een uur werken kinderen samen door diverse spellen te spelen. Met de leerkrachten bepalen ze welke act in welk groepje ze doen. Denk daarbij aan jongleren met ballen, moppen vertellen, goochelen of andere kunstjes. De opnamedagen duren twee ochtenden en vinden plaats in de gymzaal. Wij zorgen voor de aankleding, maar hulp van achtstegroepers of ouders is natuurlijk altijd welkom. In circusstijl presenteert ieder groepje zijn act. Wij hebben een paar weken nodig voor de montage, daarna onthullen we de film feestelijk op school.

Resultaten

  • Kinderen leren samenwerken.
  • Kinderen hebben een mooie film als herinnering en als bewijs van hun samenwerking.
  • Kinderen zien elkaars kwaliteiten tijdens het oefenen, maar ook in de film.
  • Kinderen kunnen elkaar en zichzelf complimenten geven.
  • Kinderen durven zichzelf te presenteren.
  • Kinderen kijken naar zichzelf en anderen op een respectvolle manier.
Geplaatst op 30 december 201820 augustus 2019

Kijk eens wat ik kan!

Kijk eens wat ik kan

Als kleuter leer je veel nieuwe dingen in de klas. Dat kan soms onzeker maken. Daarom is het fijn te benadrukken wat kleuters wél goed kunnen. Dat geeft zelfvertrouwen. En als dat leidt tot een voorstelling op film is dat helemaal leuk!

Voor wie
Scholen in het basisonderwijs (groep 1 en 2)

De praktijk
Dit is een mooi project voor bij een themaweek op school. Kleuters laten zien wat zij goed kunnen en wij maken daar een mooie film van. Leerkrachten weten vaak al welke vaardigheden goed bij welke leerlingen passen. Denk aan tellen, zingen, spelen, opruimen, elkaar helpen, luisteren of iets vertellen. In twee voorbereidende lessen oefenen leerkrachten deze vaardigheden in kleine groepjes met de klas. Daarna werken de kinderen de rollen en taken verder uit. Tijdens de opnamedagen (twee ochtenden) laten de kleuters zien wat ze hebben geleerd. We maken daarbij gebruik van decors, schmink, toneelattributen en muziek. De presentaties leggen we op video vast. Wij monteren de opnames tot een mooie film die we laten zien op school tijdens een feestelijke presentatie.

Resultaten

  • Kleuters krijgen zelfvertrouwen door te focussen op wat ze al goed kunnen.
  • Kleuters leren samenwerken.
  • Kleuters hebben ervaren dat samen aan iets werken kan leiden tot een prettige sfeer.
  • Kleuters hebben ervaren dat samenwerken soms ook lastig kan zijn.
  • Kleuters hebben ervaren dat je conflicten altijd kunt oplossen.
  • Kleuters krijgen meer zelfvertrouwen door het uitvoeren van hun eigen idee.
  • Kleuters hebben geleerd zichzelf te laten zien aan de groep.
Geplaatst op 30 december 201820 augustus 2019

Faalangst-reductietraining

Faalangstenreductietraining

Faalangst is bang zijn niet te kunnen presteren in spannende situaties, zoals tijdens een spreekbeurt of toets. Hierdoor presteren zij onder hun niveau. In een klein groepje van maximaal tien leerlingen werken we aan het zelfvertrouwen en het leren omgaan met faalangst, zodat de klachten sterk verminderen of helemaal verdwijnen. Daarbij betrekken we ook ouders/verzorgers.

Voor wie
Scholen voor het voortgezet onderwijs (klas 1 t/m 6)

De praktijk
De school meldt de leerling aan na overleg met de leerling en de ouders/verzorgers. Belangrijk is dat de leerling zelf last heeft van zijn faalangst en er ook echt iets aan wil doen. Aan de hand van een gesprek en een onderzoek/vragenlijst bekijken we of de leerling in aanmerking komt voor de training. De methode die we gebruiken is gebaseerd op Bewust en Beter Omgaan met Faalangst (BOF-training). Daarbij zetten wij RET-therapie in zodat zij leren helpende gedachten te formuleren. In een groepje van maximaal tien leerlingen werken we aan houding, ademhalingsoefeningen, presentaties, rollenspellen, schrijfopdrachten en kringgesprekken. We doen bijvoorbeeld oefeningen die leerlingen spannend vinden, bijvoorbeeld een presentatie geven voor de groep. In een veilige omgeving kunnen zij ervaren hoe dat voelt. Door onze werkvormen leren zij ‘falen’ te relativeren en juist helpende en steunende gedachten over het proces te formuleren.

In overleg met school kunnen wij ook een ouderavond verzorgen. De steun en erkenning van ouders/verzorgers is van groot belang voor het slagen van de faalangstreductietraining. Tijdens de ouderavond maken zij kennis met de trainer en gaat de trainer uitgebreid in op de achtergrond van faalangst en manier waarop zij hun kind kunnen steunen.

Na de training evalueren we het geheel met de leerling en bepreken we of de training tot het gewenste resultaat heeft geleid. Daarna volgt ook nog een afsluitend gesprek met de zorgcoördinator of een andere contactpersoon van school.

Resultaten

  • Leerlingen leren hun eigen spanning en angsten lichamelijk herkennen.
  • Leerlingen leren hoe zij hun angsten en spanningen kunnen verminderen.
  • Leerlingen hebben een positiever zelfbeeld.
  • Leerlingen hebben plezier ervaren in het groepsproces.
  • Leerlingen zijn zich bewust van het verband tussen gedachten en gedrag. Ze hebben geleerd hoe zij daar zelf invloed op kunnen uitoefenen zodat zij grip op hun faalangst krijgen.
Geplaatst op 30 december 201820 augustus 2019

Petje op, petje af…

Petje op, petje af

Spelenderwijs leren scholieren sociale vaardigheden. Centraal staat een positief zelfbeeld, het kunnen herkennen en uiten van emoties, grenzen stellen en oefenen met verschillende soorten reacties. Leerkrachten bepalen al dan niet in samenspraak met de intern begeleider welke kinderen in aanmerking komen voor de training. Ook ouders/verzorgers spelen een rol.

Voor wie
Scholen in het basisonderwijs (groep 5 t/m 8)

De praktijk
Tijdens de intake kiest de leerling in overleg enkele leerdoelen die de leerkracht en de ouders/verzorgers van tevoren hebben opgesteld. De leerling kan natuurlijk ook zelf leerdoelen bedenken. Halverwege de training bekijken de leerkrachten hoe het gaat en of de doelen eventueel bijgesteld moeten worden.
Het vergroten van een positief zelfbeeld speelt een belangrijke rol tijdens de zes bijeenkomsten van anderhalf uur. Leerlingen vertellen bijvoorbeeld waar ze goed in zijn. Anderen geven hen complimenten. Ook speelt het herkennen en uiten van emoties bij zichzelf en anderen een grote rol. Op allerlei manieren wordt gewerkt aan het beleven van succeservaringen.
Door toneelspel oefenen zij bijvoorbeeld verschillende manieren van reageren. Ze brengen vervelende situaties in die ze zelf hebben meegemaakt en waarmee ze vervolgens oefenen. Ze proberen drie verschillende manieren uit van reageren en ontdekken welke het beste werkt.
We werken daarbij met drie soorten petjes: assertief, agressief en passief. Welk gedrag is in welke situatie handig? En past dat bij de manier waarop het kind gewend is te reageren? Ze leren dat verschillende manieren van reageren verschillende reacties oproepen.
In een werkboek houden leerlingen bij wat ze oefenen en wat ze geleerd hebben. Leerdoelen, opdrachtenkaartjes, invulbriefjes, knutselwerk, foto’s en spelletjes plakken zij tijdens de bijeenkomsten in het boek. Aan het eind van de training ontvangen alle kinderen een diploma en nemen ze alle materialen mee naar huis.

Resultaten

  • Leerlingen leren hun eigen emoties herkennen en uiten.
  • Leerlingen leren emoties van anderen herkennen.
  • Leerlingen krijgen meer zelfvertrouwen en hebben een positiever zelfbeeld.
  • Leerlingen leren omgaan met boosheid, onzekerheid en teleurstelling.
  • Leerlingen durven grenzen aan te geven.
  • Leerlingen kunnen beter omgaan met lastige situaties en vervelend gedrag van anderen.
  • Leerlingen durven uit te komen voor hun mening.
Geplaatst op 30 december 201820 augustus 2019

De Rupsenclub

De Rupsenclub

Tijdens deze training oefenen kleuters sociale vaardigheden. Bijvoorbeeld door toneel, spelletjes en opdrachtjes die te maken hebben met situaties uit hun dagelijks leven. De leerkracht bepaalt al dan niet in samenspraak met de intern begeleider welke kinderen in aanmerking komen voor de training. Ook ouders/verzorgers spelen een rol.

Voor wie
Scholen voor het basisonderwijs (groep 1 en 2)

De praktijk
Aan het begin van elke bijeenkomst (in totaal tien lessen van drie kwartier*) vraagt Zelda de rups de kinderen om te dansen en het rupsenlied mee te zingen. Van tevoren hebben leerkrachten en ouders/verzorgers leerdoelen voor de kinderen opgesteld. Door observaties tijdens de lessen bekijken we tussentijds of het gedrag van de kinderen verandert en of we de leerdoelen eventueel moeten bijstellen.
De lessen verlopen volgens een vast patroon. Met bewegings- en muziekspelletjes en zoek- en raadopdrachten oefenen zij bijvoorbeeld emoties. Samen met het rupsje gaan de kinderen op zoek naar dingen waar ze blij, boos, bedroefd of bang van worden. Door deze emotiespelletjes leren kinderen hun gevoelens tonen. In toneelstukjes geven zij hun grenzen aan door bijvoorbeeld ‘stop, hou op!’ te zeggen.
Voor goed uitgevoerd opdrachten krijgen kinderen een kraal die zij aan een lange ketting kunnen rijgen. Ook is er voor elk kind na afloop van iedere les een beloningskaart. Daarop staat wat het allemaal heeft geleerd. Elke bijeenkomst sluit af met een verhaaltje over kleine rupsjes, die ieder op een eigen manier afscheid nemen van de groep. Aan het eind van de training verandert het rupsje in een vlinder. De kinderen krijgen een vlinderdiploma mee naar huis, beloningskaart, kralenketting en alle tekeningen die ze hebben gemaakt.

*) Waarvan een les voor de intake met de intern begeleider en de leerkracht, een les voor de tussenevaluatie en een voor het nagesprek. Tijdens de eerste les kunnen ouders/verzorgers kennismaken.

Resultaten

  • Kinderen hebben meer zelfvertrouwen gekregen.
  • Kinderen hebben geleerd samen te werken.
  • Kinderen hebben geleerd hoe je iets vraagt aan een ander.
  • Kinderen hebben geleerd met teleurstellingen om te gaan.
  • Kinderen hebben geleerd naar anderen te kijken en te luisteren.
  • Kinderen hebben geleerd emoties bij zichzelf en anderen te herkennen.
  • Kinderen hebben geleerd op hun niveau grenzen aan te geven.
Geplaatst op 30 december 201820 augustus 2019

Leerlingenraad

Training Leerlingenraad

Leerlingenraad, conferenties en workshops

Voor wie
Scholen in het basisonderwijs (groep 7 en 8)
Scholen in het voortgezet onderwijs (klas 1 t/m 6)

De praktijk
Inhoud (enkele voorbeelden):

A. Opzetten van een leerlingenraad
Hulp bij het opstarten van een leerlingenraad. Een docent die de leerlingenraad wil gaan begeleiden wordt begeleid tijdens de opstartfase. Aan de orde kunnen komen: Hoe groot moet de leerlingenraad worden? Hoe vinden we de juiste kandidaten? Hoe organiseren we verkiezingen?

B. Begeleiding leerlingenraad
Een vormingswerker bezoekt de vergaderingen van de leerlingenraad, helpt en adviseert hen, vooral op procedureel vlak. Hoe soepel verloopt de vergadering? Hoe benader je de schoolleiding en je eigen achterban?

C. Training leerlingenraad
Centrum 16•22 organiseert op aanvraag van de school of de leerlingenraad specifieke trainingen voor de leerlingenraad. Bijvoorbeeld: onderhandelen, contact met de achterban, deelnemen aan de MR.

D. Eenmalige activiteit
De school wil op een bepaald moment van het jaar een activiteit organiseren waar de leerlingen zelf actief aan meewerken en een bijdrage aan leveren. School kan zelf niet de (juiste) mensen vrijmaken of wil specifieke begeleiding voor de leerlingen. Voorbeelden: open podium, eindfeest, lustrum.

E. Schooloverstijgende activiteit
Centrum 16•22 is gespecialiseerd op het gebied van kinder- en jongerenparticipatie. Regelmatig organiseren wij in samenwerking met andere instellingen schooloverstijgende evenementen zoals een jaarlijkse conferentie voor leerlingenraden, scholierendebatten enz.

Resultaten

  • Leerlingen nemen deel aan besluitvorming binnen de school.
  • Leerlingen leren vaardigheden die hiervoor nodig zijn zoals: vergaderen, debatteren, beslissen en organiseren.
Geplaatst op 30 december 201820 augustus 2019

Kim & Flapoor (in jouw klas)

Spelenderwijs leren kinderen wat zij willen en vinden en hoe ze makkelijk en rustig met elkaar kunnen omgaan. De leerkracht van de klas doet actief mee. Deze training sociale vaardigheden is gebaseerd op de Goldstein-methode. De training kan ook met een klein groepje kinderen worden gedaan.

Voor wie
Scholen voor het basisonderwijs (groep 3 t/m 5).

De praktijk
Leerlingen oefenen, in zes bijeenkomsten van zestig minuten allerlei dagelijkse situaties. Denk bijvoorbeeld aan vragen stellen, elkaar aankijken als je iets zegt, om de beurt praten, omgaan met ‘nee’ en excuses maken. En vragen om bijvoorbeeld mee te mogen spelen en zeggen dat je iets niet leuk vindt. De leerkracht bepaalt in samenspraak welke insteek de lessen moeten krijgen.
Iedere les begint met een kort filmpje waarin twee kinderen van acht en tien (Kim en Flapoor) samen spelen. Dat kunnen ze goed, maar soms gaat het mis. Samen met de kinderen bespreken we het voorbeeld uit het filmpje en daarna doen zij in kleine groepjes een opdracht. De envelop met de opdracht ligt verstopt in de klas. Per week gaan verschillende kinderen op zoek naar de envelop. Als de opdracht goed is gegaan, krijgen zij een sticker voor op hun beloningskaart.

Resultaten

  • Leerlingen kunnen elkaar op een goede manier vragen stellen, bijvoorbeeld om samen te spelen.
  • Leerlingen kunnen elkaar rustig zeggen wat ze willen of niet juist.
  • Leerlingen kunnen complimenten geven en ontvangen.
  • Leerlingen kunnen beter samenwerken.
  • Leerlingen kunnen ruzies oplossen, voorkomen of hulp vragen aan de juiste personen.
  • Leerlingen kunnen emoties bij zichzelf en anderen herkennen.
  • Leerlingen ervaren hoe fijn het is om met een hele groep plezier te maken.
Geplaatst op 30 december 201820 augustus 2019

Workshop – Spanning rondom examens

De examenperiode is altijd spannend. Hoe bereid je je daar geestelijk op voor? Leerlingen krijgen ontspannings- en ademhalingsoefeningen en leren negatieve gedachten herkennen en omzetten in helpende gedachten. Zo kunnen zij straks zo goed mogelijk presteren.

Voor wie
Scholen in het voortgezet onderwijs (klas 4 t/m 6)

De praktijk
In een blokuur van 100 minuten merken leerlingen welke gevolgen bepaalde negatieve gedachten kunnen hebben. Zij leren hun negatieve gedachten omvormen tot helpende en positieve gedachten. We doen ontspannings- en ademhalingsoefeningen, zodat zij fysiek voelen dat de spanning vermindert. Door samen aan opdrachten te werken die buiten hun comfortzone liggen, leren zij hun spanning in andere situaties beter hanteren.

Resultaten

  • Leerlingen weten wat zij zelf kunnen doen om spanning voor examens te verminderen.
  • Leerlingen weten hoe zij hun lichaam kunnen aanspannen en ontspannen.
  • Leerlingen kunnen verschillende helpende gedachtes rondom hun examens formuleren.
  • Leerlingen kunnen spanningen rondom belangrijke toetsen normaliseren.

Recente berichten

  • Vacature Senior Financien & Personeel
  • Vacature raad van toezicht
  • Week van de Lentekriebels van 20 t/m 24 maart 2023
  • Maand van de Liefde 2023
  • Wij zijn jarig en vieren dat graag met jou!

Recente reacties

    Archieven

    • december 2024
    • maart 2023
    • januari 2023
    • oktober 2022
    • juli 2022
    • januari 2021
    • februari 2020
    • juli 2019
    • april 2019
    • maart 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augustus 2018

    Categorieën

    • Geen categorie
    • Seksuele & relationele vorming
    • Preventie
    • Mediawijsheid
    • Identiteit
    • Participatie
    • Sociaal emotionele ontwikkeling
    • Sociale veiligheid
    • Toekomstoriëntatie
    • Weerbaarheid
    • Actueel
    • Evenementen
    • Lesmateriaal
    • Trainingen

    Meta

    • Login
    • Berichten feed
    • Reacties feed
    • WordPress.org
    • Start pagina
    • actueel
    • over ons
    • contact
    • vind ons op facebookvind ons op facebook
    In de maak

    Wij zijn, zoals jullie ons kennen, altijd onderweg en in bedrijf. Onze website wordt onder handen genomen. In het voorjaar is onze nieuwe website fris, fruitig…en live!